ARKADASLAR DİKKATLİ OKURSANIZ SEVİNİRİM...

ARKADASLAR DİKKATLİ OKURSANIZ SEVİNİRİM...

Mesajgönderen PANORMOS » 18 Haz 2010, 22:08

KAÇAK KAZI NE İÇİN YASAKLANMALI

Arkeologlara göre define aramak için kaçak kazı yapmak yasak ve yasa uygulanmalı. Psikiyatri uzmanları ise 'hastalık' derecesinde bağımlı olan define avcılarının tedavi edilmesinin şart olduğunu söylüyorlar. Yaşanan son ekonomik kriz sonrası, resmi define arayanların sayısında büyük bir artış olduğu görülüyor...

Bilinçsizce yapılan kazılar ve köstebek yuvası gibi lime lime edilen toprak...Hiç kolay değil, kaçak kazının önüne geçmek. Anadolu'nun herhangi bir köyünde başlıyor 'define dedikodusu' ve fısıltı kulaktan kulağa yayılarak sonunda söylenilenlere herkes inanıyor. Sonra... Ya sonra... Eline kazmayı küreği alan dere tepe, bağ bahçe demeden başlıyor kazmaya. Kimin umurunda kaçak kazı yapılmış, doğa tahrip edilmiş, başkasının arazisine girilmiş.. Herkes kısa yoldan köşeyi dönüp zengin olmak istiyor. Ama arkeologlar, bilimadamları ve sağduyulu insanlar define aramak için yapılan kaçak kazıların ülkeyi maddi ve manevi zarara uğrattığını belirtiyorlar.

Kültür katmanları yok ediliyor

Türkiye'de define aramanın yasak olmadığını, kanun ve yönetmeliğin olduğunu belirten İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, 'Kaçak kazı yasak ve yasak olması gerekir' dedi. Uzmanları tarafından yapılmadığı için kaçak kazıların kültür katmanlarını tahrip ettiğini açıklayan Abbasoğlu, tahrip edildiği takdirde bilimsel incelemenin doğru yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Definecilerin maddi ve görsel değeri olan eserleri aradığını söyleyen Abbasoğlu, 'Tarihi ve bilimsel değeri olan yer ve eserler tahrip edilerek göz ardı ediliyor. Defineciler, buldukları parasal değeri olan eseri, bir bütün içinden çekip alıyorlar. Bu nedenle de tek başına parasal değeri oluyor, ama bilimsel değeri düşüyor' şeklinde konuştu.

Çıkan parçalar yerinde kalmalı

Bilimsel kazılarda toprağın cinsinin değişmesinden tutun, en ufak kırık çanak-çömleğe, en ufak cam parçasına kadar herşeyin değerlendirildiğini anlatan Prof.Dr. Haluk Abbasoğlu, çıkanlarla birlikte hepsi bir arada olduğu zaman eserlerin yorumunun yapılabileceğini söyledi. Görsel açıdan önemi olmayan ama tarih açısından önemi bulan eserlerin bulunduğunu, fakat defineciler için bunun önemli olmadığını anlatan Prof.Dr. Haluk Abbasoğlu, dedektörlerin ithalinin de yasaklanması gerektiğini vurguladı. Dedektörlerin bilimsel çalışmalarda kullanılabileceğini belirten Abbasoğlu, 'Bu arz-talep meselesi. Vatandaş, dedektör satışı serbest olduğu için gidip rahatça alabiliyor. Sonuçta, yapılan aramalar ve kaçak kazının önü açılıyor.' dedi
ASGARİ OKUYAN, ASGARİ ÜCRETE TALİM EDER...
Kullanıcı avatarı
PANORMOS
Tecrübe Ehli
Tecrübe Ehli

Re: ARKADASLAR DİKKATLİ OKURSANIZ SEVİNİRİM...

Mesajgönderen HayatAğacı » 18 Haz 2010, 22:42

haklılarda bilinçsizce yapılan tüm kazılar tahribattan öte gitmeyen eylemlerden dir.... nerde bir höyük görsem köstebek deliği gibi her tarafından kazı yapılmış...sonuç ney her zamanki gibi sıfır ve hüsran....oysaki höyüklerimizin yaşam kalıntısı olan yerler olduğunu ve mezar odasının olmadığını, sağlam tek bir parça dahi bulamayacağını bildirmek her ne kadar sayın arkeologlarımız paralı memurlarsada , bizlerin bu işi gönül işi olarak değerlendirmekteyim....

cahil, bilinçsiz defineciliğe hayır...bilinçlibir defineciliğe evet...

saygılarımla.
Allah'ın sana verdiğinden (O'nun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu gözet, ama dünyadan da nasibini unutma! Allah'ın sana ihsan ettiği gibi, sen de (insanlara) iyilik et. Yeryüzünde bozgunculuğu arzulama. Şüphesiz ki Allah, bozguncuları sevmez.(Kasas 77)

yaptığımız tüm yorumlar, ya yasal Kazı Öncesi araştırlamarı Esas alarak, yada bilgilenmek amaçlı araştırmaları Esas alarak, yapmaktayız ... LÜTFEN !!! kaçak kazılardan uzak duralım.

Çoklu veya Tek Resim Yüklemek İçin Alternatif Linkler: http://www.ressim.net - http://imgur.com/
Kullanıcı avatarı
HayatAğacı
DeFiNeLeRiM MüDaViMLeRi
DeFiNeLeRiM MüDaViMLeRi

Mesajgönderen D E Ş İ F R E 53 » 18 Haz 2010, 23:12

eline kazma, kürek,dedektör alan bu piyasada oluyor defineci...adamlar yerden göğe haklılar ama yasak olayını onaylamiyorum...bizim ülkede yasaklara karşı insanımızın alerjisi var...yasakta kaçak kazının önüne geçebiliyorlarmı???
2863 yasa ile ilgili yasa değişikliği için güzel tekliflerim olacak,onlarıda burada sizlerle paylaşacağım inşaallah...

bu işle uğraşan bazı kişiler, admin veya mod olmakla beraber bişey bildiklerini zannederek doğal kaya figürlerine yorum yapıp etrafını nasıl kazdırdıklarını çooook iyi biliriz...önüne gelen orda define var,burda define var diye kazmadıkları ve kazdırmadıkları yer kalmadı...ülkeyi patates tarlasına çevirdiler,böyle definecilik olmaz...ben adminim diye bişey biliyorum demek değildir,ama bunlar gibi kendi insanımızın saf duygularını kullanarak yanlış yönlendirmekten ALLAHa sığınırım,ve bu gibi insanlarımızın saf duygularını kullanarak defineyi definecinin cebinde arayanların her zaman karşısında olduk,bundan sonrada karşısındayız,ALLAHın izniyle buna kimse engel olamayacak,bunuda böyle bilsinler.
ResimYAPILAN YORUMLAR KESİN OLMAMAKLA BERABER TESPİT İÇİN ÖN BİLGİ AMAÇLIDIR,LÜTFEN KAÇAK KAZI YAPMIYALIM.
Resim
Resim
Resim
Kullanıcı avatarı
D E Ş İ F R E 53
DeFiNeLeRiM MüDaViMLeRi
DeFiNeLeRiM MüDaViMLeRi

Mesajgönderen PANORMOS » 19 Haz 2010, 00:00

ustad sonuna kadar haklısın kanunlarımızda bir değişiklik olması sart, son cıkan kanuna göre artık ben arazide dolaşamaz oldum desem yeridir, dolaşsamda yanımda herhangi bir cihz yada vs olmuyo herkesin işi gücü var bir şikayetle karakola sonra derdini anlat... benim düşüncem bu işe gönül vermiş kişilere isteyn oldumu il bazında müzeler vs tarafıdan açılan kurslarla belirli bir eğitim alıp, eğitim sonunda aldığı sertifikayla aramak istediği bölgeyi yetkilelere bildirip bu alanda çalışmasını yaptıktan sonra herhangi bir şey denk gelirse müze yetkililerinle beraber kazı çalışması yapılmasından yanayım... kurs bir aralar açıldı ama şimdi bakıyım tam içeriğini bilmiyorum bulup hemn yazıcam...
Kullanıcı avatarı
PANORMOS
Tecrübe Ehli
Tecrübe Ehli

Mesajgönderen PANORMOS » 19 Haz 2010, 00:02

Arkeoloji Meraklılarına Kurs

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ortaçağ Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ergün Laflı, 3 ay süreli ”Arkeolojik Tanımlama ve Belgeleme Yaz Kursu” düzenlediklerini bildirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ortaçağ Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ergün Laflı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde (DESEM) kendisinin koordinatörlüğünde yürütülecek kursun 12 Haziran’da başlayacağını belirtti.
Kursta teorik bilgilerin yanı sıra bazı ören yerlerinde, arkeolojik kazılarda ve arkeolojik müzelerde uygulamalar gerçekleştirileceğini ifade eden Doç.Dr. Laflı, şu bilgileri verdi:

”Arkeoloji insanın alet yapmaya başlamasından (yani Paleolitik çağdan), Roma çağının sonuna kadar olan süreç içerisinde her türlü eseri ve bu eserlerin yaratıldığı toplumların yapısal özelliklerini araştırır.

Bu kurslarda arkeoloji biliminin ana hatları verilecek ve klasik arkeoloji kapsamına giren birçok konuya temas edilecektir. Kurs gezi rehberleri ve arkeolojiye yardımcı bilimleri okuyanlar için (haritacılık, restorasyon, mimarlık, şehir plancılığı ve benzerleri) çok yararlı olabilecek potansiyele sahiptir. Ayrıca kurs gençler için bir kişisel gelişim kursu olarak da görülebilir.”

Doç. Dr. Laflı, kurs kapsamında, arkeolojik fotoğraf bilgisi verileceğini, Miletos, Didyma, Priene, Metropolis, Klaros, Antik Halikarnassos, Bodrum Müzesi ve Pedasa antik kentleri, Notion, Kolophon, eski Smyrna, Teos Lebedos Ören yerlerinde teknik uygulamalı eğitim yapılacağını, 30 Haziran-2 Temmuz’da Konya Ilgın’da düzenlenecek, ”1. Ulusal Ilgın Kültür Sempozyumu”na gidileceğini, İzmir’deki üç büyük müzenin gezileceğini söyledi.

Yunanistan Midilli Adası Arkeoloji Müzesi ve iki arkeolojik kazınında gezileceği kurs kapsamında, Ankara’da 13-17 Eylülde gerçekleşecek 16. Türk Tarih Kongresi’ne de katılım sağlanacak.
Kullanıcı avatarı
PANORMOS
Tecrübe Ehli
Tecrübe Ehli

Mesajgönderen D E Ş İ F R E 53 » 19 Haz 2010, 00:10

moloz46 kardeşim çok güzel bilgiler paylaştığın için ayrıca tekrar teşekkür ederim...saygılar...
ResimYAPILAN YORUMLAR KESİN OLMAMAKLA BERABER TESPİT İÇİN ÖN BİLGİ AMAÇLIDIR,LÜTFEN KAÇAK KAZI YAPMIYALIM.
Resim
Resim
Resim
Kullanıcı avatarı
D E Ş İ F R E 53
DeFiNeLeRiM MüDaViMLeRi
DeFiNeLeRiM MüDaViMLeRi

Mesajgönderen PANORMOS » 19 Haz 2010, 01:42

define ustası doğru sölüyorsunda bir fikir beyan ettik, o zman anlaşılan kanunlarımız senin anlattığına göre kül savuran cok kazan cok vs dahada sıkı bir hal almalı benim kanımca.Biz burda paylaşım yapıyorsak en cokta kaçak kazı vs olayların engellenmesinde üye olan arkadaslara bu kendim içinde dahil bilgilenmesi ve üzücü olayların olmaması içindir. Yoksa kendimde dahil araziye cıktığımda alırım elime cihazı her pip eden yeri kazarsam bu işin sonu gelmez...
Kullanıcı avatarı
PANORMOS
Tecrübe Ehli
Tecrübe Ehli

Dön GENEL DUYURULAR

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir