kardeş, yuvarlak oyma çözümlerinde bakılacak ilk bulgular, şu kadar adım veya şu kadar şu yönde olmamalı... ben şahsım olarak yuvarlak oymalar için arazi deneyimlerinde bunu görmedim... bir yerde yuvarlak oyma varsa, mezarı veya mezarları O arazi yapısının en uygun yerine yapılır... yuvarlak oyma mezarları karşımıza , ya zemin tamamen kayalık olan yerde çıkar bunun mezar şeklide kaya oyma sanduka tipi mezardır....ve hemen baş ucuna yapılır....
ikinci çeşit yuvarlak oyma toprak ve kayalık alanda çıkar ki en çok karşımıza çıkantürlerden birisidir.... bunun mezarı veya mezarlarıda yine arazinin en uygun yerlerine yapılırki , bu mezar şekilleride , kesme blok taş mezar veya taş örme mezar veya küp mezar şeklinde karşımıza çıkar....
ne kadar mesafede olur 50 metre alana kadar yayılmıştır... ben 300 metre alan içerisinde mezar tesbitlerim oldu...
yuvarlak oyma için mezar tesbitinin birinci bulgusu arazi yüzeyidir...nelerdir her zaman dediğimiz emarelerdir bunlar...
taşlık alan ; yumruk veya kelek büyüklüğünde taş yığınlarının en sık olduğu yerler.. bu gibi yerler zaman içerisinde toprakla karışmıştır ama toprak tamamen kapatmamıştır... bu taş yığınları ya hafif tümsek şeklinde yada hafif çökek şeklinde karşımıza çıkar..
yayvan kaya; yayvan kayalıklar derken yere sıfı geniş alanı kapsayan kayalıklar, bu alan bölgeye göre değişir... bu gibi yerlerin toprakla birleştiği yerler... bu gibi yerler de mezar nadiren çıkmakla beraber nisbeten özentili yapılmıştır ki, nokta tesbiti için yine toprakla birleştiği yerlerde yumruk büyüklüğünde toprakla kaynaşmış taşlık alanlardır...
ot, çimen ; bu gibi yerlerde mezar yerleri otların en koyu olduğu, diplerinin kalın, boylarının uzun ve sık olan yerler mezar yerleridir.... bu tip yerler az birşey çökme olarakda karşımıza çıkar...kimi yerlerde de otların diğer yerlere göre kuru olan yerleridir ki bu tip yerler de mezar çok yukarda olduğundan ot çıkması olanaksız olur...
şimdi aşağıda ki link den mer tesbitlerini ve arazi yüzeylerini detaylıca incelemenizi istiyorum.. görsel olarak tüm emareler ve mezar arazi yüzeyleri sunulmuştur....saygılarımla.
ornek-cozulmus-define-isaretleri/yuvarlak-oyma-isareti-cozumu-ve-mezarlari-1-t1568.html